Smultronens april 2018

Smultronens månadsbrev april 2018

Hej på er alla!
Våren är här – vilken härlig känsla när man äntligen känner att solen värmer.

Smultronen vistas fortfarande mycket utomhus. Vi är ute och leker på vår egen gård eller så gör vi upptäckaräventyr till parken eller skogen. Vi iakttar och lyssnar på fåglar eller letar vårtecken i naturen. Barnen känner igen ekorren med de pigga ögonen och långa, lurviga svansen. Det är så roligt att titta på hur den klättrar, springer och hoppar runt i träden och ibland gömmer sig bakom buskarna. Ingen annan lekplats kan mäta sig med äventyren i naturen.

Leken är viktig. Barnen möter utmaningar bl.a. turtagning, samarbete och socialt samspel. Språket utvecklas hela tiden. Barnen övar sig på att lyssna och förstå samt att använda och tolka gester och miner. Vi vuxna finns med i leken som medlekare eller stöd och vid behov bidrar vi med idéer eller nytt lekmaterial för att föra leken vidare.

Vi jobbar också i smågrupper, vilket gynnar både barn och personal. I en mindre grupp får barnen mera tal tur och uppmärksamhet. I smågrupperna har vi olika aktiviteter bl.a. sagoläsning, sång, skapande och rörelselekar. Smultronen målar mycket just nu med händerna och pensel. Vi gympar, leker med bollar och rör på hela vår kropp. Vi bygger ofta en motorikbana tillsammans med barnen. Barnen övar grovmotorik samt balans och koordination genom att gå baklänges, krypa, hoppa klättra och åka kana. Mungiporna rör sig uppåt – en härlig stund fylld av rörelseglädje.

Skogsknytte, som det var lite tal om på föräldramötet kommer igång när vädret blir lite varmare. Skogsknytte är en del av Finlands svenska Idrotts friluftsfrämjande verksamhet, som har som mål att lära barnen att respektera och ta vara på naturen samt att bli bekanta och vana med att röra sig i skogen. Vi meddelar om Knyttedagen via Päikky. Till skogen behöver barnen ha med sig en liten ryggsäck, som de orkar bära själv, en dricksflaska, bröd och/eller frukt. Det kan vara bra att ha ett par extra småvantar i väskan. Inga leksaker eller andra grejer bör finnas i väskan. Vi önskar också att barnen inte har med sig något som skräpar, t.ex. sugrörsdricka eller mellanmålskex med papper på (ni kan öppna den redan hemma och sätta i en liten låda), detta för att Knytte önskar att vi inte i misstag heller lämnar något skräp efter oss. Om barnet äter frukost på dagis är det lite extra viktigt att komma i tid (genast efter kl.8). Vi börjar nämligen göra oss färdiga för skogen direkt efter frukost.

Viktiga datum och ärenden:

Vi önskar att ni meddelar oss ifall ert barn är i behov av vård klämdagarna måndagen den 30.4 och fredagen den 11.5. Detta frågar vi för att veta hur mycket mat som behöver beställas och hur mycket personal vi ska ha på plats.

Måndagen den 14.5 kl. 15 – 17 firar vi MORSDAGEN med lite kaffe och bulle ute på
dagisgården på eftermiddagen. Om mamma inte kan hämta den dagen, så är den personen som hämtar barnen mer än välkommen, att ta sig en kaffestund tillsammans med barnen.

Fredagen den 18.5 åker vi på UTFÄRD till Kiviniitty i Sastamala. Vi är där hela dagen och åker med buss från dagis. Barnen behöver inte ha några väskor med sig, eftersom vi äter både lunch och mellanmål där (vår köksa kommer med) och packar en stor väska med blöjor och reservkläder med oss.

Torsdagen den 24.5 kl. 18 – 19 är det daghemmets gemensamma VÅRFEST.

Hälsningar Anki, Annamaria och Jonna