Vinterjippot bjöd på pulkaåkning med lejon, kossor, mammor och pappor

Vinterjippot bjöd på pulkaåkning med lejon, kossor, mammor och pappor

I år gick daghemmets vinterjippo av stapeln den 21 februari i ett vintrigt Rosendahl. Grillen stod varm och eftermiddagen bjöd på pulkaåkning i en avslappnad stämning.

Ibland kan barnen på daghemmet ha lite svårt att lämna dagisgården då de blir hämtade på eftermiddagen. En lek kan vara på hälft eller precis påbörjad. Så var inte fallet onsdagen den 21 februari då det var dags för dagisets vinterjippo i Rosendahl. Tvärtom, det var många barn som hade skyndsamt att ta sig till pulkabacken med sina föräldrar.

Korv och saft ger energi

I år var det en hare som höll i grilltången invid pulkabacken då många hungriga barn och föräldrar kom på plats. Korv och saft gav passligt med energi för att orka med flera åk i backen.

Daghemspersonalen hade i år satsat på att klä ut sig – förutom en hare kunde deltagarna se en skymt av åtminstone ett lejon, en ko och en katt. De modigaste lyckade också locka en del djur med i sina åkdon. Det fanns allt från åklappar och pulkor till rattkälkar och olika slags åkmadrasser.

Stämningen vid pulkabacken var avslappnad och – det snöiga och blåsiga vädret till trots – varm. Många nya familjer tyckte att det var trevligt att få träffa andra familjer och daghemspersonalen. Det var folk som träffade gamla bekanta, men också nya bekantskaper stiftades.

 Svårt lämna backen

 När klockan närmar sig fem på eftermiddagen är det så småningom dags att samla ihop pulkorna och åka hem. Om avfärden från daghemmet var smärtfri kan man kanske inte säga samma sak om avfärden från pulkabacken. Nu är det många, framför allt barn, som ännu har lust, men kanske inte ork för flera åk.

 Det krävs skicklighet och förhandlingsförmåga från föräldrarnas sida för att lyckas övertala barnen att lämna backen. Som tur har daghemsföreståndaren Maria Välimäki ännu gott om grillkorvar kvar då orken börjar ställa till det för humöret.

 Kristian Svensson