Vårutfärd till Kiviniitty i högsommarvärme

Den sista maj var det dags för dagisets vårutfärd till djurparken Kiviniitty i Sastamala. Dagen bjöd på strålande solsken, fina möten med djuren och magiska upplevelser i trollskogen.

Barnen på daghemmet väntade på utfärden längs med hela dagisveckan. ”Ska vi i dag till Kiviniitty?” var en vanlig fråga ända från måndagen. På fredagen var det äntligen dags – de blåa bussarna startade mot Kiviniitty klockan 9.30.

På finska finns ett uttryck ”vuodet eivät ole veljeksiä keskenään” och det stämmer minsann överens med årets och fjolårets utfärder till Kiviniitty. I fjol hade vi fyra grader och regn och det kom som en positiv överraskning att det inte snöade. Barnen hade näst intill vinterutrustning från topp till tå. I år var det strålande högsommarväder och på packningslistan stod vattenflaska, solkräm och hatt.

Barnen anpassar sig ofta snabbare än vuxna, så humöret var likadant som ifjol, det vill säga glatt. Under dagen fick barnen se bland annat alpackor, kaniner, renar, åsnor och vildsvin. Också trampolin- och bilparken var populär.
Mitt i sommarhettan var det givetvis viktigt att satsa på svalkande faktorer. Barnens favorit var utan tvekan eftermiddagens glasspinne. Också trollstigen i skogen var stämningsfull och satte igång barnens fantasi.

I Blåbärsgruppen har den populära bokserien om de små mössen Musse&Helium varit omtyckt i vår. Musse och Helium råkar ut för äventyr i djurriket och vi kom fram till att de små mössen lyste med sin frånvaro i Kiviniitty eftersom vi var i troll- och inte i djurriket.

På morgonen var energinivån i bussarna näst intill öronbedövande, men på vägen tillbaka mot Tammerfors var det tystare. Det var flera som tillbringade bussresan i drömmarnas värld.

Text&foto: Kristian Svensson