Rönnbärens september

RÖNNBÄRENS MÅNADSBREV SEPTEMBER 2015
Stort tack för att ni har delat med er av era tankar och önskemål kring dagisvardagen. Vi har beslutat att lyfta fram era tankar som teman, månadsvis och börjar med seder och bruk. Nästa vecka 14-18.9 har Utbildningsstyrelsen temavecka kring umgängesfostran vilket passar bra in i vår verksamhet.
• Att kunna städa undan efter sin lek och att hålla reda på sina saker är något vi övar på så här i början av verksamhetsåret. Som ni märkt kan barnens kläder ibland ligga på kompisens hylla. Till en början övar vi på att barnen skall plocka upp och lägga sina kläder på sin egen hylla. Nästa steg blir att hänga upp kläderna och senare övar vi även att vika kläderna ☺
• Ett gott bordsskick är något vi värdesätter hos Rönnbären. Barnen övar att äta med kniv och gaffel och att ta mat själv. Vi hjälper till med att bedöma mat mängden. Matsituationen är också en viktig social situation. Vi diskuterar viktiga saker, t.ex. varför det går en farbror på grannhusets tak eller annat konstigt. Vi tackar för maten och övar att vänta på att kompisarna blir färdiga.
• I leken övar vi på att ta hänsyn till kompisen och på att inte ta saker av varandra. Vi övar även att hålla oss till en lek och inte ”segla runt” mellan lekar. Denna vecka har vi läst boken ”Fia och djuren – alla ska vara med” som behandlar kamratskap och hur viktigt det är att ta med alla i leken.
Vår tanke och filosofi kring inlärning grundar sig på uppmuntran och positiv feedback. Enligt vår pedagogik lär sig barn fortare och mer effektivt när inlärningen är en positiv process, vi strävar till att inte tjata och gnata för detta uppmuntrar rebellen i barnet 😉
Några datum att lägga på minne:
• 29.10 Teaterbesök till teater MUKAMAS i Pispala – Tre bockarna bruse (vi kommer att samla in en slant)
• 6.11 Teater ”Nusse Kudde” i Samskolan
• fotografering måndag 30.11 eller 1.12
• Daghemmets traditionella julfest 16.12 kl.18.00 i Samskolans festsal

Ni vet väl att ni alltid kan komma och prata med oss om det är något ni undrar över – ett öppet och ärligt samarbete ger en trygg vardag för barnen.
Marita, Ulrika och Hanna