Jordgubbarnas mars

Jordgubbarnas månadsbrev mars 2017

Våren närmar sej hela tiden, men före våren slår igenom helt tar vi nog lite sportlov och vintersysslor. Vecka nio är alltså sportlovsvecka och då har vi färre barn i grupperna. Den veckan samarbetar Smultronen och Jordgubbarna lite extra och är mera tillsammans. Anki och Martina jobbar hela veckan hos Smultronen och Jordgubbarna och Annamaria jobbar måndag till tisdag. Torsdagen 9.3 kl. 15.30 – 17.00 efter sportlovet är det VINTERJIPPO som gäller. Jippot ordnas i Hotell Rosendahls strand och i programmet står pulkaåkning och korv- och saftförsäljning (OBS! endast kontant!). Meningen är att ni avhämtar era barn från dagisgården och tar er sedan tillsammans till Rosis. Men om ni har förhinder och inte kan komma tidigare, så går vi ner till stranden med alla barn som är kvar kl. 15.45.

Vi har fått en praktikant, Jenny, till hela huset och som flera av säkert kanske redan märkt har hon varit hos Smultron-Jordgubbarna redan ett par veckor. Jenny hjälper till där det behövs och är aktivt med i verksamheten. Hon är omtyckt av både barn och personal och vi får ha henne hos oss ända till slutet av mars.

I februari har vi jobbat med vårt rörelseprojekt, och fortsätter med det ännu i mars. Barnen är väldigt in på att bygga rörelsebanor och av all motion och rörelse, gympasalen är en av absolut favoritplatserna att gå till. Vi rör också aktivt på avdelningen, speciellt i vilorummet där vi har Bobbels-kuddar, som passar perfekt till olika banor och rörelselekar. En powerpoint – presentation på vårt projekt finns att se i tamburen. Ni får också en liten hemuppgift inom projektet. Barnen får ha med sej ett foto, där ni rör på er eller motionerar tillsammans t.ex. i parken, pulkabacken, hemma, på någon jumppa etc. Sedan får barnen presentera bilderna i samlingen för sina kompisar.

Barnen utvecklas hela tiden och de har blivit allt duktigare på att klä på sej själva. Vi använder klistermärken, som motivation till att vara duktig i tamburssituationerna. Klistermärken hittar ni på barnens hyllor och dem får man gärna ta med sej hem. Våra jordgubbsbarn är också väldigt intresserade av att räkna, vilket vi strävar till att baka in i så många olika situationer som möjligt. Vi har läst boken Lilla Kotten får besök inom detta tema och konkretiserat talen med Duplo-klossar.

I mars har vi temat vatten inom hållbar utveckling, och vi kommer att öva oss på att använda vatten sparsamt, men också samtidigt utforska vad allt man kan göra med eller av vatten. Vi fortsätter också med Start och skall så småningom flytta oss från glädje till ledsnad. Knytte väntar vi alla säkert ivrigt på, men det är ännu svårt att säga när det bär av igen. Knytteskogen är i backe i Pyynikki, och eftersom den hittills varit väldigt isig, har vi inte kunnat gå och hälsa på vår favorit nyckelpiga. Men genast när det blir grönt ljus för Knytte meddelar vi om saken.
Det har kommit ett önskemål från er föräldrar, att ni skulle gärna se små videosnuttar av verksamheten, leken och det som pågår här hos Jordgubbarna. Vi håller på och försöker klura ut bästa sättet att dela med av videorna i realtid, men har inte ännu hittat på en bra lösning. Så vi tar gärna emot idéer till hur vi skulle få det och fungera på ett bra sätt.

Ännu några viktiga datum:
• Torsdagen 9.3 kl. 15.30 – 17.00 Vinterjippo i Rosendahl
• 24.3, 30.3 och 3.4 Personalens skolningsdagar. Meddela gärna via Päikky eller muntligt till personalen om era barn har möjlighet till en ledig dag dessa dagar.
• 6.4 Robin Hund- barnkonsert
• 11.4 Daghemmets traditionella påskbasar
• 12.4 går vi till Lastenteatteri Mukamas och ser på pjäsen Pupun kevät
• 24.4 Årsmöte för daghemmets styrelse. Alla föräldrar välkomna!
• 19.5 Vårutfärd till Kiviniitty

Hälsningar Anki och Johanna