Hjortronens oktober

Hej här kommer Hjortronens oktober.

I september har vi hittills pysslat spindlar, stentroll och gjort trollskogar (grupparbete) med våra egna grupper. Alla grupper har också varit till biblioteket. Gröna och blåa grupperna har varit till Pyynikki sportplan, barnen fick springa ca 40m, stöta kula och hoppa längd, som pris blir det guldmedaljer☺

Vi har lekt i de närliggande parkerna och gått mycket i Pyynikki skogen.
Vi har också delat två grupper i färgkodade delfiner/pingviner. GRÖNA och BLÅA pingviner har haft matte lek på dagisgården. GRÖNA och BLÅA delfiner var i Pyynikki parken, barnen fick leka fritt, så var vi flygplan som flög upp och ner för backen, sedan gjorde vi en strandpromenad och kom upp för trapporna. GRÖNA och LILA pingviner hade stafett och brännboll på skolgården sedan gick vi till Pyynikki parken, lekte fritt och sedan blev det trädhippa. GRÖNA och LILA delfiner var till Ilomäen aukea lekpark.

I jumpan har delfinerna haft olika motorikbanor, lekt hela havet stormar och hippa i form av små fåglar som höken jagar, fåglarna kan rädda sej om dom hinner flyga till ett bo (rock ringar).

I jumpan har pingvinerna gjort motionsuppgifter enligt “ ung i Finland “ kort.

I musik/drama (Annikas ansvar)har vi koncentrerat oss på att sjunga bekanta sånger, nya sånger och rörelsesånger, så har vi spelat på olika instrument, lekt limbo och hela havet stormar. Så småningom skall varje grupp jobba ihop en händelse som vi kan dramatisera i form av sång och musik.

I rörelse (Petris ansvar) har lila gruppen varit i Pyynikki skogen, följt skolans orienterings märken och lekt nära Utsiktstornet där någon har byggt en koja.
Blåa gruppen var i södra parkens grusplan, där de fick springa, hoppa längd, bolla parvis, kasta frisbee parvis, spela brännboll och leka hippa.
När det var gröna gruppens tur fick de tyvärr vända tillbaka från skogen för det blev ett ordentligt åskväder. Men de har många fredagar kvar att motionera med Petri. ☺
Då vi har handarbete på fredagar (Tarjas ansvar),
har vi börjat med att samla material från Pyynikkiskogen och med hjälp av pinnar och garn håller vi på att laga egna färggranna spindelväv. Innan vi börjar sy, tänker vi fläta med pappersremsor.
I oktober jobbar vi två veckor med Snabbfot projektet. Det innebär att vi rör på oss mer än vanligt och pysslar våra egna Snabbfots larver.

Det här glömde vi nämna i protokollet från föräldramötet: Närvarolistan på ytterdörren är också en brandlista och det är önskvärt att ni föräldrar gör ett N när ni lämnar barnet till oss och när ni hämtar barnet (inifrån), så gör ett streck -.
Vår nödutgång är fönstret i köket.
På föräldramötet bestämdes det att vi skall öva med barnen hur vi tar oss ut ur våra utrymmen vid nödfall. Det skall vi göra, men i form av en lek så vi inte skrämmer upp barnen. Personalen måste veta hur vi handlar i nödsituationer och daghemmet har en gemensam räddningsplan. Skillnaden till dom andra grupperna är att vi inte går ut via trappuppgången utan i nödfall om det brinner hos oss, kommer brandkåren och tar ut oss genom fönstret.

Sedan ännu en viktig påminnelse: Lössen sprider sej och det är väldigt viktigt att alla kollar barnens hår regelbundet, helst varje dag. Ta hem mjukisdjuren tvätta eller lägg i bastun. Vi har tvättat madrassöverdragen och nu har barnen också egen madrass med namn på. Våra mjukisdjur gick på semester. Kom också ihåg att meddela oss ifall ni har hittat löss eftersom det också krävs åtgärder från vår sida. Alla familjer vill säkert bli av med dessa ovälkomna gäster. ☺

VIKTIGA DATUM i oktober är:

Fredagen den 2.10 då går vi tillsammans med Hallonen till Pyynikki sportplan, start kl:9.15

Torsdagen den 8.10 har hela daghemmet en gemensam naturstigsäventyr med stationer i Pyynikki skogen start kl: 9.15

Torsdagen den 15.10 får vi delta I det gemensamma pysselprojektet med församlingen, då vi är med att bygga julkrubban, kl: 9.45–12.00.

Torsdagen den 29.10 ser vi på en film I Mariasalen. Vi vet redan att skojburken blir full. ☺

M.v.h Tarja, Petri och Annika.