Hjortronens november

Hej nu är det dags för Hjortronens november månadsbrev.

Vi börjar med att berätta vad vi har gjort sista veckan i september och i oktober.
Maskeraden som barnen så fint förtjänat var riktigt rolig med dans och hela havet stormar som är EN av barnens favoritlekar. Glass med strössel och chokladsås smakade så gott. I samlingen fick alla visa sin fina maskeradklädsel.
Vi har varit mycket i naturen och tittat bland annat på olika hösttecken och så är det ett bra sätt att motionera.
Två veckor hade hela daghemmet Snabbfot projekt. Gröna och blåa gruppen var till södra parken där vi lekte brännboll, hade stafett och lekte skattjakts lek. (fyra barn var vakter och de övriga barnen delades i två lag, barnen skulle springa efter skatten i tur och ordning utan att bli fast av vakterna, det blev mycket spring men till slut lyckades barnen röva alla skatter. ) Barnen var jätte duktiga i stafetten och det blev faktiskt jämt mellan grupperna.
Så var vi tillsammans med hallonen till sport plan. Där vi blandade våra grupper med hallonens barn och så blev det, stövelkastning, längdhopp, löpning och allt möjligt som barnen kom själv på att göra.
Vi pysslade egna snabbfotslarvar och som avslutning så var vi tillsammans med rönnbären, blåbären och smultronen till Pyynikki där vi gick runt en naturstig med 9 stationer, dessutom träffade vi en lite vimsig kanin, som bjöd oss på morot. Det var ett riktigt lyckat program☺.

Vi besökte Muminmuseet med våra ansvarsbarn på våra teman dagar. Gröna gruppens barn kände bra igen alla figurerna i vitrinerna men mest intressanta var böckerna som var översatta till andra språk och boken om Kometen kommer. Besöket gick ganska fort men barnen var nöjda och väl framme på dagis åt vi knäckebröd och läste sagan om mumintrollet och den arga blomman.

Lila gruppens besök var också ganska snabb 😀 Mest intresserade var barnen av båtarna på golvet och dom ville “ro” och leka där mellan vitrin tittandet. Vi fick också lov av museets personal att gå upp till övre våningen och titta på tavlorna där. Barnen stannade och funderade på att vad det var i dem. Vi hade bra diskussioner om de “gamla tiderna” när det inte fanns några datorer, mobiltelefoner eller televisioner . Diskussionen uppkom av det att tavlorna hade vuxna, som satt där eller stod tillsammans och läste böcker, sov eller åt. Bra diskussioner om den “gamla, förra tiden”:D.

Blåa gruppens barn blev jätte intresserade av vitrinen med den stora segelbåten som håller på att lastas och det vimlar av massor av figurer runtomkring. När vi hade tittat färdigt satte vi oss i Muminhusets fina vardagsrum och läste en bok som hette Mumintrollet och den otrevliga blomman. När vi kom tillbaka till dagiset fick alla rita sin favorit figur och klippa dem och sätta dem på någon av de tre stora Trollskogarna som vi hade pysslat tidigare.

Så har barnen lekt fritt både inne och ute, spelat lite mer utmanande spel som monopol och åsnebron med en vuxen. Också memoryspel är favoritspel och det är ju så roligt att vinna oss vuxna som inte har så bra minne längre☺
På samlingarna har vi sjungit, spelat, diskuterat, läst rim och ramsor, diskuterat och lekt.

I jumpan hade gröna och blåa gruppen: Hela havet stormar, en lek där barnen skulle komma ihåg rörelsen när musiken stannar, kort med bilder som visar rörelserna.

Pingvinerna har också lekt: Hela havet stormar, bläckfisk hippa, stafett, fiskarna och hajen, fallskärmen med en stor boll och många små bollar.

Delfinerna har inte haft jumpa på ett tag på grund av programändringar men vi har många gånger kvar.

Nu har vi börjat prata om vatten och så blir det spökfest och hemligt pyssel åt pappa.

VIKTIGA DATUM ATT KOMMA IHÅG ÄR:

29.10 SPÖKFEST med maskerad, knytkalas och film.

5.11 Hemligt pyssel för pappa☺)

6.11 TEATER “ Nussekudde” I skolans festsal kl. 10.00

9.11 Är PAPPORNA hjärtligt välkomna på frukost fr.o.m. kl. 8.00. Meddela personalen i tid ifall ni kan komma så vi får rätt mängd bröd och pålägg.

13.11 Får daghemmet besök av biskopen.

30.11 FOTOGRAFERING fr.o.m. 8.30

VI vill ännu påminna om att inkassera 5 euro per barn för xylitolpastiller.

Med vänliga hälsningar: Tarja, Petri och Annika.