Daghemmets vårcafé bjöd på lotteri, ansiktsmålning och munkar i strålande solsken 2023

Daghemmet firade också i år våravslutning genom att ordna ett vårcafé med flera höjdpunkter: lotteri, leksaksbyte och Marias munkar. Flera familjer hade dessutom bakat fantastiskt läckra bakverk som såldes på festen.

 Festförberedelserna är i full fart på daghemsgården på onsdagsförmiddagen den 24 maj. Personalen hänger upp färggranna festvimplar och ballonger runt omkring på gården.

  •  Det ska bli fest va, säger daghemmets styrelseordförande Sabina Järvinen-Lindholm, som råkar titta in från skolgården.

 Inne på daghemmet går det inte att undvika doften av popcorn och munkar. Inne hos Blåbären poppas popcornen för full fart. En trappa upp är munverkstaden i full gång.

  • ­Lyckligtvis får man korsdrag här, säger föreståndaren Maria Välimäki, som ändå har det rätt svettigt för att hinna steka munkarna i tid för festen.

 Klockan 15 är det äntligen dags. Feststämningen har höjts längs med dagen i takt med temperaturen som närmar sig 25 grader. Kön ringlar sig lång till bordet med lotterivinster. I ändan av kön är skalan av olika känslor bred – en del är lyckliga över sina vinster, medan andra får torka små tårar efter att ha fått en tom lapp. Max, 3 år, är en av de lyckliga vinnarna.

  • Jag vann en fågelholk. Den ska hängas i ett träd på farmors och farfars stuga, berättar Max, 3 år, stolt om sin vinst.

Invid daghemsgrinden finns ett annat bord med en lika lång kö som till lotteribordet. Här är det Alma från Hallongruppen som håller i trådarna. Hon gör ansiktsmålningar på basis av barnens önskemål. Det är många katter och andra djur vi möter på gården den här eftermiddagen.

På den lilla gården där Smultronen och Jordgubbarna brukar vistas står nu Carita från Hjortronen och håller koll på att leksaksbytet går lugnt till. Alla som vill har fått lämna en leksak på daghemmet för att sedan få välja en annan leksak som någon annan lämnat i utbyte.

  • Pappa, pappa, jag har bestämt mig. Jag vill ha vattenpistolen, säger Daniel Kovari, 6 år, från Hallonen. Fort springer Daniel till Carita som kollar och kruxar i listan. Daniel skiner upp då han får packa vattenleksaken i sin väska. I den här stunden blir en gammal leksak ny – precis det som är tanken med leksaksbytet.

På vårcaféet säljs en massa läckra bakverk. Vi tackar föräldrar och barn för alla fina insatser när det gäller bakverk, lotterivinster och leksaker till leksaksbytet. Pengarna från försäljningen kommer att användas för att erbjuda barnen olika kulturupplevelser.

Trivselfaktorn på daghemsgården är stor den här eftermiddagen. Mammor, pappor och syskon trivs. Hela dagen präglas av en känsla att sommaren, värmen och ljuset äntligen är här.

Text: Kristian Svensson

Foto: Martina