Hjortronens oktoberhälsning

Ett stort tack till er alla som deltog i föräldrakvällen. Vi tyckte att föreläsningen var väldigt bra och vi hoppas att den väckte många tankar hos oss alla. Här på dagis har vi också tagit oss en funderare, läser vi verkligen tillräckligt för barnen? Ett av de viktigaste budskapen läsambassadörerna tog upp, var enligt oss: ”Det är aldrig för sent att börja läsa, men ofta för tidigt att sluta…” I hallen finns ett plakat med 2 frågor (en på var sida om pappret) ni som inte deltog i kvällen får gärna hjälpa till och fylla på med era åsikter och ideér. Vi kommer att sammanställa alla gruppers svar och publicera en idébank på dagis hemsidor.

Under september provade vi att läsa lite svårare böcker i gruppen. Det visade sig att Lasse Maja böckerna var lite för krångliga för en del av gruppen och vi provar nu att läsa lite enklare böcker. Vårt mål är att utmana barnen språkligt genom bla läsningen. Just nu läser den ena gruppen ”Familjen Skurk flyttar till jorden” och den andra gruppen ”Det vidunderliga ägget”.

I september satte vi igång med Nalle Matte. Nallematte är ett matematikprogram som har som mål att främja den allmänna inlärningsförmågan och förebygga matematiska inlärningssvårigheter. Nallematte genomförs i form av lekstunder. Barnen får arbeta med matematiska frågor och övar på att styra sin handlingar genom att ta del av en björnfamiljs liv och leka lekar som björnarna lär ut. Nallematteteman tas även upp i samband med daghemmets övriga verksamhet. Målet är att barnen självständigt börjar uppmärksamma matematiska företeelser i sin omgivning samt börjar undersöka och strukturera världen runtomkring med hjälp av de matematiska begrepp som används på Nallematten.

Även Mulle-verksamheten har kommit igång. Som tema i Mulleskogen har vi detta år hållbar utveckling och återvinning. Den 31.10 och 1.11 åker våra hjortrongrupper till Korento naturskola i Terälahti. De dagar kommer vi att blanda våra grupper lite, pga vi vill att alla barn får möjlighet att komma med. Utfärden är en heldagsutflykt och vi kommer att åka buss dit. Mer info om Korento kommer före höstlovet.

Snart är det höstlovsvecka i skolan och för Hjortronens del betyder det att vi kommer att leka hela veckan (v 42) med Hallonen och Förskolan i Hallonens utrymmen. Hjortronens utrymmen är stängda. Under höstlovet finns hjortronpersonal på plats hos Hallonen.

Ni har väl märkt att det har kommit en händelsekalender till dagis hemsida. Där syns gemensamma evenemang, som tex teaterföreställningar och dylikt som är på kommande. November ser ut att bli kulturellt, både teater och besök av BUU-klubbens julturné.

Till er som inte hade möjlighet att delta i Öppet Hus eftermiddagen, 7.10 finns en förfrågan om dagisverksamheten på anslagstavlan – vi hoppas att ni alla svarar på den. På det sättet kan vi utveckla verksamheten! Era svar kan ni lämna i brevlådan nedanför anslagstavlan.

 

Camilla, Anki, Martina, Marita och Hanna