Blåbären på Cirkus

Cirkus med viktigt budskap utan ord

I mitten av september bjöd Luckan i Tammerfors daghemmet på en cirkusföreställning i kulturhuset Laikku vid Keskustori. Det var nästan tjugo ivriga 3-5-åringar som hade möjlighet att gå på föreställningen.

På plats i Laikku fanns förutom svenskspråkiga Blåbärsbarn också daghemsgrupper från ett finskt daghem och dessutom från ett engelskspråkigt daghem. Cirkusartisterna önskade publiken välkommen på tre språk – på svenska, finska och engelska.

Själva pjäsen Shelter gick att förstå oberoende modersmål, eftersom föreställningen inte innehöll talat språk. Istället kommunicerade skådespelarna eller cirkusartisterna bland annat med hjälp av kroppsspråk, gester och miner.

Pjäsen handlade om vänskap, om vikten av att dela med sig och om mod. Det är viktigt att gå varandra till mötes trots att man kommer från olika bakgrund och kultur.

I huvudrollerna såg vi finlandssvenska flöjtisten och akrobaten Jacintha Damström och cirkusartisten Eetu Ranta. Arto Ikävalko stod för jazzmusiken som ackompanjerade föreställningen från början till slut. Medhjälpare i skapandet av föreställningen är också jonglören Johan Juslin.

Svårt hålla sig i stolen

Förutom att föreställningen var tankeväckande var den också rolig. Många gånger sattes publikens magmuskler på prov och flera i publiken hade svårt att sitta på sina stolar. Stämningen var precis som den ska vara när man går på cirkus.

Efter föreställningen frågade vi på daghemmet vad barnen tyckte om pjäsen. Många gav tummen upp och önskade fler besök av det här slaget under daghemsvardagen. Det bästa var att få skratta och att se artisterna jonglera med olika föremål.

Det var förvånansvärt få som reagerade på att artisterna inte pratade. Daghemsbarnen är vana vid att använda bland annat tecken som stöd i samband med olika aktiviteter på daghemmet. Föreställningen var också en bra påminnelse om att kommunikation är så mycket mer än talat språk.

Kristian Svensson