Blåbären fick äta ute – då tog makaronilådan slut.

På daghemmet ordnar flera grupper skogsmulleverksamhet, vilket innebär att barnen gör regelbundna skogsbesök. Ofta har barnen med sig en liten matsäck. En tisdag i oktober gjorde Blåbärsgruppen ett längre skogsbesök med lunch ute i naturen.

Under hösten har Blåbärsbarnen gjort skogsutfärder varje vecka till Pyynikki naturskyddsområde. En utfärd går ut på att ta sig till skogen, äta en liten matsäck och sedan göra olika små uppgifter. Den fria leken har också en stor betydelse, eftersom naturen ofta sätter i gång fantasin hos barnen.

Under höstens skogsbesök har barnen och pedagogerna lyft fram tanken att också avnjuta lunchen ute i naturen för att hinna tillbringa en längre tid ute i skogen.

En tisdag i oktober blir planen verklighet och på morgonen är det många ivriga barn som väntar på att få gå till skogen. Väl framme i skogen är det flera barn som blir förskräckta då de inte hittar någon mat i sina ryggsäckar. Då får pedagogerna påminna barnen att lunchen är på väg om en liten stund.

Ute smakar maten bäst

Det sägs att maten smakar bättre utomhus – och det här tycks stämma den här tisdagsförmiddagen då Blåbärsbarnen bjuds på makaronilåda under ett regnskydd.

  • Titta, där kommer maten, ropar ett barn som får syn på daghemmets föreståndare Maria Välimäki.

Välimäki har tagit ett avbrott i sin vanliga arbetsdag för att köra upp makaronilådan från daghemmet till Pyynikki.

  • Kan jag få mera mat, ber flera barn som i en kör.

Maten räcker precis och barnen blir mätta, men inget blir kvar. Ännu flera dagar efteråt är det många barn som kommer ihåg att skogsutfärden var rolig och maten smakade extragott.

Målinriktad verksamhet

Lunch ute i naturen hör inte till det vanliga, men regelbundna skogsbesök är barnen vana vid. Under skogsmullepassen får barnen göra olika uppgifter, dokumentera intressanta detaljer i naturen med hjälp av en kamera. Också luppar, förstoringsglas och kikare hör till utrustningen.

Själva skogsmulle är en fantasifigur som bor i skogen. Mulle är djurens vän och hen håller naturen ren genom att sopa och städa den med sin svans.

Uppgifterna som barnen får göra kan till exempel handla om matematik. Den här tisdagsförmiddagen går uppgiften ut på att ordna käppar, kottar och blad i storleksordning.

Fakta om Skogsmulle:

  • Består av vistelse i naturen där barnens utveckling och styrkor beaktas
  • Barnen lär sig grunderna i bl.a. ekologi, biologi, matematik, modersmål.
  • Inom verksamheten väcks ett intresse för friluftsliv

Källa: Finlands Svenska Idrott

Kristian Svensson