Varm korv, snöfall och trevlig samvaro – receptet till ett lyckat vinterjippo

Daghemmet ordnade ett lyckat vinterjippo den 23 februari vid Rosendahls strand. Barnen fick åka pulka och föräldrarna hade möjlighet att prata både med varandra och med daghemspersonalen.

Torsdagen den 23 februari är ingen vanlig dag på daghemmet. Redan under dagen är det många barn som frågar varandra om de på eftermiddagen ska på daghemmets vinterjippo vid Rosendahls strand.

På eftermiddagen visar det sig att det är många familjer som harmöjlighet att delta. I pulkabacken är det smockfullt och barnen får se upp för att inte krocka med varandra. Också några modiga vuxna vågar sätta sig i en pulka eller på en stjärtlapp. Vädret är vintrigt och snön faller tät.

  • Det här brukar vara ett roligt evenemang. Det är skönt att ha möjlighet och framför allt tid att också prata med föräldrar, säger Hanna Virtaranta, viceföreståndare på daghemmet.

På basis av ljudnivån i pulkabacken är det många som har roligt. Det går undan i backen och många glider långt ut på Pyhäjärvi. Lite svettigt blir det också att ta sig upp för backen. En del har till all lycka starka syskon med sig som de får åka snålskjuts upp med.

När man åker pulka och kliver upp för backen blir man hungrig.  Vid pulkabacken kan man inte undgå doften av grillad korv. På menyn finns både vegetarisk korv och klassisk grillkorv. Bakom grillen står ändå inte vem som helst.

  • Är det där en björn?
  • Nej, inte är det en björn, det är ju en apa! rättar Frida, 3 år, sin pappa.

Under apdräkten är det föreståndaren Maria Välimäki som håller i grilltången och ser till att ingen går hungrig från vinterjippot.

  • Jag tror inte att jag behöver äta hemma mera. Jag har ätit nästan tre korvar, säger Daniel, 6 år.

Vid femtiden börjar det bli tomt i backen. Mätta, belåtna och rödkindade barn och vuxna börjar ta sig hemåt. Vinterjippot har helt klart tjänat sitt syfte.

 Text: Kristian Svensson