Smultronens oktober

Smultronens månadsbrev oktober 2015  

Hösten börjar komma igång på allvar, och så småningom blir det säkert också kyligare. Vänligen se till att era barn har varma kläder och yllesockor här på dagis. Det kan också vara bra att ha ett par extra vantar eller handskar, ifall vantarna inte hinner torka till eftermiddagen. OBS! Vi föredrar påsvantar, eftersom de är varmare och lättare för barnen att få på sig. En bra tumregel är, att barnen kan ha fingervantar då hon/han kan själv sätta alla fingrar på rätt plats.

 

Vi har nu kommit igång med Skogsknytte och kommer att fortsätta med det på samma sätt månaden ut, alltså Körsbären har knytte jämna veckor och Björnbären ojämna veckor. Men förändringar kan ske av olika skäl (t.ex. p.g.a. höstlovet), så det är bra att följa med på anslagstavlan när det är ert barns tur att gå till skogen. Alla barnen har haft med en bra och liten vägkost! Vill barnen ha med sig t.ex. varm kakao eller saft till skogen i en termos nu när det blir kallare, så går det också bra.

Xylitolpastillerna, som vi diskuterade om under föräldramötet, kommer att beställas inom kort. För vår del blev det Herra Hakkarainen – pastiller. Vi samlar in 6€ för pastillerna. Det är naturligtvis upp till er att välja om ni vill att ert barn skall äta pastiller här på dagis eller inte. Vi vill också påminna alla familjer, som har förkortad dagisvecka och s.k. ”kontraktdagar”, att meddela oss barnets vårddagar minst en vecka innan månadsskiftet.

Ni har säkert lagt märke till att vi för tillfället har löss och springmaskar här på dagis. För att vi så snabbt som möjligt skulle bli av med dessa tråkigheter, skulle det vara bra om ni luskammade era barn dagligen i två veckor, samt kollar efter springmaskar. Vi önskar också att om ni hittar löss eller springmaskar i era barn, att ni genast meddelar oss om saken för då har vi en större chans att försöka stoppa spridningen.

Under veckorna 40 och 41 deltar vi i Ung i Finlands Snabbfot – kampanj, vilket innebär att vi kommer att röra på oss lite extra. Inom ramen för Snabbfot och hela daghemmets gemensamma tema, Natur och Utomhuspedagogik, kommer vi att ordna en naturstig för barnen under förmiddagen den 8.10.

Vi kommer att ha våra föräldrasamtal veckorna 41 och 43, ni kan boka tid mer ert barns egen ansvarsperson på en lista i tamburen. Tiderna till samtalen är anpassade enligt vårt dagsschema. Vi har tider genast på morgonen, mitt på dagen och på eftermiddagen. Det är bra att reservera ungefär en halvtimme tid till samtalet. Om ni inte hittar en passande tid på schemat, kan ni komma överens om ett passligt tillfälle med personalen. Ni kommer att få hem en blankett med några frågor innan samtalet, och vi önskar att ni returnerar den minst en dag innan den planerade utvecklingsdiskussionen.

Vecka 42 är höstlovsvecka här på dagis, vilket betyder att vi har färre barn på plats och en del av personalen är också lediga. Under höstlovsveckan är hela Smultrongruppen tillsammans och personalen kan variera. OBS! Ingen Skogsknytte denna vecka, både Körsbären och Björnbären har knytte vecka 43!

Ni är alla välkomna på dropp-in kaffe till Smultronen onsdagen den 30.9 kl. 15.00 – 16.30!

Tammerfors Svenska Församling har bjudit in oss på en pysselstund den 29.10 i Svenska Hemmet (nya huset, andra våningen). Körsbären har första turen och Björnbären den andra. På svenska dagen, fredagen den 6.11, går vi till Svenska Samskolans festsal för att se teaterpjäsen Nussekudden.

Vi har fotografering på daghemmet 30.11 och 1.12, mera information kommer i nästa månadsbrev. Hela daghemmets julfest ordnas i Samskolans festsal onsdagen den 16.12 kl. 18.00.

 

Hälsar Eline, Martina, Kirsi och Johanna