Hjortronens mars

Hejsan, nu kommer Hjortronens månadsbrev för mars.

Äntligen fick vi mera snö och lite kallare. Inget blask och slask, inga regnkläder och det är mycket roligare att leka ute på gården när det finns snö. Nu får vi hoppas att gumman tö håller sej undan ett tag så att vi får åka i backen och virvla runt på skridskobanan ☺. Några gånger hann vi redan åka skridskor och det var trevligt att följa barnens iver och se hur jätte duktiga de är. Jag (Annika ) har reserverat tid på Koulukatu isbana tisdagen den 8.mars mellan 9.00 – 10.00. Hela gruppen kan tyvärr inte komma med då eftersom det är så tidigt och det tar tid att ta på skridskorna och om isen på Pyynikki sportplan är i bruk ännu den veckan så går jag med de övriga som vill på onsdag den 9.mars, inga klubbor men en liten matsäck med.

Från början av det nya året 2016 har vi på våra temadagar hunnit prata om vatten i olika former, vind och eld. Vi har pysslat kring temat, blåst såpbubblor, sjungit, läst rim/ramsor och läst sagor som har handlat om antingen vind, vatten eller eld. Vi har varit till Ilomäen aukea, kyrkparken och pyynikki lekpark.
Lila och gröna gruppen åkte pulka på Rosendals stranden.
I mariasalen har vi lekt lekar som har haft med temat att göra och så har barnen fått önska, det blev favoritlekarna med fåglar /fiskar och örnen / hajen. Pingvinerna lekte också elden och brandmannen med samma ide som hajen och örnen.

Gröna gruppen skall ännu jobba med vulkaner/drakar och fixa ihop en saga, det blir efter sportlovet.

Blåa gruppens barn har gjort en egen sagoterings saga, som handlar om “en arg ledsen och gråtande drake”. Vi kommer att fortsätta temat med de fyra elementen, vatten, vind, eld och jord.
Tarja pratade med lila gruppen om vulkaner och så gjorde dom en saga: “ När dagiset gjorde en utflykt till en vulkan.” Innehållet I sagorna kommer I sin helhet från barnen själva. Båda gruppernas sagor hänger på väggen i tamburen bredvid anslagstavlan, ta gärna och läs☺
I handarbete håller vi på att väva med hjälp av väv plattor, resultaten blir säkert gåvor på morsdag, vem vet =).

Vändag maskeraden var riktigt rolig. Barnen fick besöka indianen “ stora örnen “ I soffrummet, fem barn åt gången fick glass och så satta vi oss ring kring “elden”. I bakgrunden ljöd Jon–Henrik Fjällgren ( svensk joikare) och barnen fick höra sagan om elden.

I rörelse har vi åkt i backen, gått i skogen, lekt ute på gården, spelat brännboll/fotboll och lekt byta plats i pyynikki parken.

I musik / drama har vi manuskripten nästan färdiga så nu kan vi börja öva. Jag (Annika) meddelar sen när det är dags för föreställningar men realistisk är att det blir inom april. Så vi håller er ännu I spänning ☺
Jooga har varit mycket populärt något som överraskade mej (Annika) positivt.

Dumma virusar gjorde oss tanter sjuka Iitur och ordning så riktigt allt som var planerat blev inte gjort. Tur är att parkerna, biblioteket och Pyynikki inte försvinner så dit hinner vi andra gånger. Barnen har ändå haft det bra och tryggt.

Vår brandövning gick jättebra, alla barn var lugna , lyssnade fint på oss vuxna och fick fort på sej skorna. När vi var ute och gick fram till mötesplatsen, som är flaggstången på skolgården skrattade barnen och tyckte det var roligt.
På sportlovet torsdagen den 3.mars får de barn som är närvarande se på Teater Tapirs: Myrabell i Svenska Klubben, kl. 9.30

VIKTIGA DATUM ATT KOMMA IHÅG:

Tisdagen den 8. Mars:Hela daghemmets Vinterfest kl. 15.00-17.00 på Rosendals stranden.

Tisdagen den 22.mars: Daghemmets traditionella PÅSKBASAR kl. 11.00-13.00 i Mariasalen.

Torsadegn den 31. mars: Teater: Risa och Räsä

Sköna soliga hälsningar: Annika, Tarja och Naza ☺