Jordgubbarnas november-december

Jordgubbarnas månadsbrev november – december 2017
Hösten börjar dra mot sitt slut och nu har vi redan julen bakom knuten, vilket för med sig ganska mycket säsong relaterat program här på Jordgubbarna. Men innan vi kommer till det tar vi en blick tillbaka. På Start-stunderna, och överlag i olika vardagssituationer, har vi börjat diskutera ledsnad. Ledsnad diskuterar vi med hjälp av Amir, som är ledsen eftersom han ramlat och stött sig, och genom vår bekanta saga ”Alla får åka med”, var de olika kompisarna är på ett eller annat sätt sorgsna tills de får åka med i lastbilen. Inom temat har vi också läst boken ”Kanin säger STOPP”, vilket handlar om att använda ”stop-handen” då man vill leka för sig själv eller behöver lite eget rum. Vi har också börjar jobba med Babbalarna, som handlar om språkutveckling. Vi kommer att bl.a. läsa, leka och spela med Babblarna.

Knytte har haft paus några veckor p.g.a. vädret och andra omständigheter. Det kan hända att Knytte ännu syns till innan jullovet, men vi meddelar närmare om det sen normalt via Päikky. Ni har kanske lagt märke till att vår resurs-Jonna har flyttat in till oss. Hon kommer att vara med Smultron-Jordgubbarna då hon inte hoppar i någon annan grupp. Ni har kanske också märkt i Päikky, att barnen får hämta med sig blåa och vita saker som skall bli till en Finlands flagga i väggen på andra våningen av dagishuset.

Nedan följer en sammanfattning på allt som händer och sker hos oss under de kommande veckorna.

28.11. kl. 8.30 har vi fotografering! Eftersom vi fotograferas så tidigt, så serverar vi ingen frukost den dagen. Var vänligen på plats senast kl. 8.15, vi behöver nämligen hinna samla oss innan vi går för att fotograferas.
• Fredagen den 1.12 firar vi lillajul med tomtemaskerad och mys och pys.
• Torsdagen den 7.12 firar vi Finland 100 år med självständighetsfest på förskolan. Den dagen får barnen gärna ha festkläder med sig.
• Fredagen den 8.12 har vi Vasa Teater på besök med en pjäs om Alfons Åberg! Föreställningen börjar kl. 14.30 och tar högst 30 minuter.
• Onsdagen den 13.12 kl. 8.30 är vi bjudna till Svenska Samskolans festsal för att se lågstadiets Lucia-program. OBS! Ingen frukost den dagen och var gärna på plats senast 8.15. Vi har genrep inför julfesten efter skolans Lucia-fest.
• Torsdagen den 14.12 kl. 18 är det dags för hela dagisets gemensamma julfest i Svenska Samskolans festsal! Vi samlas med barnen i gången kl. 17.45 och tågar in när publiken har satt sig. Årskurs fyra säljer glögg och saft med tilltugg samt ordnar daghemmet pepparkakshuslotteri. OBS! Dagis stänger kl 16.30 på julfestdagen!!
• Fredagen den 15.12 vill Tammerfors Svenska Församling bjuda daghemmets familjer på en julandakt på dagisgården kl. 8.00. Efteråt går barnen till sig för att äta tomtegröt till frukost och föräldrarna bjuds på glögg ute på gården.

Hoppsan, det var då mycket som händer och sker här så här slutet på året! Julveckan lugnar vi lite ner oss och gör eventuellt ett besök till Tallipiha får att hälsa på fåren, mera info om det kommer via Päikky. Vi informerar er också om hur jullovet ser ut på dagis, när alla svarat på jullovsförfrågan och vi vet var vi skall vara och med vilka pedagoger. Vi har alltså inte alla/många grupper öppna under skolans jullov.

Vi vill önska er alla en riktigt trevlig och mysig december!

Johanna och Martina