Blåbären september

Hej Blåbärsföräldrar!

 

Verksamheten på Blåbären har nu satt igång. Varje dag börjar vi med samling och sången ”Vad roligt att du kom”.  Dessa sångord sammanställer vår augusti månad. Vi pedagoger tycker att det är roligt, att vi fått bekanta oss med era barn och hela er familj. Samarbetet med er föräldrar är ytterst värdefullt, för att vi tillsammans kan ge barnen en trygg dagisstart. Målet med föräldrasamarbetet är, att vi tillsammans under verksamhetsåret främjar barnets utveckling och välmående.

 

Vi börjar alltid dagen med frukostbuffe’.  Det har blivit viktigt för barnen att själva få sleva sin gröt på tallriken.  Minst lika viktigt och roligt är det att få lägga maten själv på tallriken under lunchen. Tanken är att barnen tar av all mat på tallriken, men väljer själv vad de vill smaka på. Således blir de bekanta med olika maträtter och tillägg och steget till att smaka blir kanske lite mindre. Är man inte ännu färdig för en smakbit kan man också bara dofta på maten eller fundera tillsammans med en vuxen t.ex vilken färg maten har. Allt sker i barnens egen takt och smakar inte maten just denna dag, kan man alltid äta ett extra knäckebröd. Tanken är att matstunden är en trygg och lugn stund för barnen innan vilan.

Blåbären har en samling varje morgon (ca kl. 9). Vi ser vem vi har på plats och sjunger tillsammans.  Med hjälp av bilder går vi igenom dagens händelser. De skapar trygghet att veta när vi går ut, äter, vilar och när de är dags att säga – tack för idag, vi ses imorgon. Bilderna är tillgängliga för barnen under hela dagisdagen och tillsammans vänder vi bort de bilder som inte längre är aktuella. Det vill säga, när vi ätit frukost vänder vi på frukost bilden och då vet barnen att till följande har vi samling.

Under förmiddagen fungerar vi i smågrupper. Detta innebär att vi har planerad verksamhet fördelade i tre grupper, bestående av en pedagog och högst 5 barn. Innehållet i smågruppsverksamheten planerar vi vuxna enligt barnens intressen och önskemål och grunden till  all vår verksamhet bygger sig på VASUN, dvs. Grunderna för planen för småbarnspedagogik. Just nu är barnen intresserade av Babblarna och således kommer vi under september månad att syssla och pyssla med dessa roliga färggranna figurer.

 

Måndagar är ”Språkisdag”, dvs. vi arbetar i smågrupper och lägger starkt fokus på att stödja det svenska språket med olika, lekfulla metoder.  😊

Tisdag och Onsdag planerad smågruppsverksamhet enligt barnens intressen.

Torsdag gympa i Mariasalen.

Fredag lekdag.

 

Veckans program hittar ni uppsatt i vindfånget.

Bilder och små berättelser om vår verksamhet hittar ni på Blåbärens skjutdörr i tamburen. Ni får gärna ta en titt och prata med barnen om väggens innehåll.  Ni får dock inte fota väggen till allmänt bruk.

Småningom kommer vi också att bekanta oss med närmiljön utanför dagisgården. Vi övar att gå tillsammans i rep och röra oss tryggt i trafiken. Vi kommer att besöka parker och Pyynikkiskogen.

I slutet av september  kommer vi att besöka Mulle-skogen för första gången och då får barnen ta med sig en liten matsäck i en egen ryggsäck. Vi kommer med mera info närmare.

 

 

 

Vi påminner  dem som inte ännu hämtat en pärm med plastfickor att ta med en åt barnen. Pärmen förvarar vi på dagis och fyller på med ritningar och annat material. När verksamhetsåret är slut åker pärmen hem till er med många fina minnen om dagisåret.

För att göra vår vardag smidigare ber vi er hämta tepjblöjor till dagis när era barns blöjor är slut. Tejpblöjorna hjälper  oss så att man inte behöver klä av alla barn flera gånger per dag.

 

Viktiga datum:

Föräldrakväll 25 .9  kl. 17:30 – ca 19

 

Vi finns till för er familj och ert barns välmående och ni är välkomna att rycka oss i ärmen alltid om ni funderar på något eller vill prata.

 

Mvh. Carita, Linda och Jonna